Радионица Вики-авантура 2015

У Првој нишкој гимназији "Стеван Сремац" у суботу 26.децембра 2015. године одржана је прва Радионица Вики-авантура за ученике.

Sremac_2015_Vikipedija_06Радионица Вики-авантура, 25.12.2015. године

Пројекат о коме је реч је један у низу пројеката чију реализацију подржава Викимедија Србије, са циљем прикупљања и ширења слободног знања.

Сарадња са образовним установама различитог нивоа - од основне школе до факултета, јесте развијена пракса у овој организацији и одвија се у оквиру нашег образовног програма. На овај начин сарађивали смо са преко 10 факултета и преко 15 основних и средњих школа у протеклих седам година. Међу њима су: Трећа београдска гимназија, Пета београдска гимназија, Седма београдска гимназија, Осма београдска гимназија, Девета гимназија, Математичка гимназија, Ужичка гимназија, Ивањичка гимназија...

sremacinfo's Vikipedija_2015 album on Photobucket

Идеја је да ученици/студенти активно доприносе развијању слободног знања - било кроз писање чланака на Википедији, или кроз доприносе Вики-речнику (слободном речнику) или Викимедијиној остави (репозиторијум слободног мултимедијалног садржаја). Пројекти и задаци су прилагођени узрастима ученика/студената: Вики-школарац, Вики-гимназијалац и Вики-студент. Током пројекта, ми обавимо обуку укључених наставника и ученика, где имају прилике да науче о енциклопедијском стилу писања, навођењу референци, слободним садржајима и да унапреде своје вештине читања, писања и компјутерске вештине. Све радионице су, наравно, бесплатне и воде их волонтери и запослени у Викимедији Србије.

Пројекат Вики-авантура подразумева обуку деце средњошколског узраста да уређују Википедију, користећи посебну платформу која носи овај назив. Ученици се кроз игрицу упознају са изгледом Вики-странице и вежбају уређивање. Све се реализује на Википедији на српском језику.

Како је циљ пројекта тестирање корисности ове платформе, једна група ученика прошла би обуку кроз класичну радионицу, док би друга група користила Вики-авантуру. Након радионице, ученици би попунили анкету на основу које можемо вршити поређење. Сви ученици ће добити потврде о завршеној радионици.

У радионици је учествовало 15 ученика наше гимназије. Водитељ радионице Милица Максимовић нам је потврдила да је наша гимназија прва школа у Нишу у којој је одржана радионица за ученике о Википедији.

Прилози:

У Нишу, 25.12.2015. године

Актив рачунарства и информатике

Извор: Прва нишка гимназија "Стеван Сремац"