Računarstvo i informatika

Novi materijali za učenje programiranja u novoj školskoj godini

U novu školsku godinu ušli smo spremni. Zahvaljujući našem autorskom timu, spremili smo nove materijale za učenje programiranja u osnovnoj školi i gimnaziji.

 

Šestaci će ove školske godine učiti osnove programiranja kao deo obaveznog predmeta dok će sedmaci informatiku slušati u okviru izbornog predmeta.

Najveća novina u materijalima kada je reč o šestom razredu je povezivanje blokovskog i tekstualnog programiranja u početnim lekcijama Priručnika uz pomoć Blocky biblioteke što učenicima znatno olakšava prelaz sa blokovskog na tekstualni programski jezik. Autorski tim je postojeće materijale za učenje programiranja u Python-u doradio, unapredio a unete su i neke novine čime su materijali dobili novi izgled.

Učenicima su sada na raspolaganju:

Za učenike koji danas polaze u sedmi razred, kreirali smo interaktivne materijale za učenje osnova programiranja 2D grafike i animacija uz pomoć Pygame grafičke biblioteke:

Vebinar: NZD - Euklidov algoritam

Izvor: iTime

Android i Arduino radionice za srednjoškolce - Singidunum 2016

U sredu 21.decembra 2016. godine u prostorijama Univerziteta Singidunum održane su radionice za učenike srednjih stručnih škola i gimnazija iz Niša i okoline.

Interesovanje učenika za ove radionice je bilo veliko.

Održane su dve radionice:

  1. Smarting - Arduino mikrokontroleri i
  2. Razvoj Android aplikacija

 

Fondacija Petlja objavila nove besplatne materijale za učenje programiranja u osnovnim i srednjim školama

Fondacija Petlja
Foto: Fondacija Petlja / RAS Srbija

Fondacija Petlja je nastavila sa kreiranjem besplatnih materijala za učenje programiranja. Nakon objavljenih materijala za peti i šesti razred, danas je na portalu Petlja.org objavljena preliminarna verzija materijala koji obuhvataju unapređene materijale za šesti razred, kao i potpuno nove materijale za sedmi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije, koji su oslonjeni na programski jezik Python.

Od septembra informatika i računarstvo obavezni i u petom i šestom razredu