Saši Popoviću prva nagrada za Youtube klipove iz matematike

Profesor informatike, Saša Popović, poznat po sajtu „Uči slobodno“, pobedio je na konkursu u Americi sa tutorijalom u kome objašnjava kako snima Youtube klipove iz matematike.

U žiriju su bili najeminentniji svetski stručnjaci iz kompanija Adobe Systems i Lynda.com, koji su dali najviše ocene njegovom tutorijalu u kome objašnjava kako snima Youtube klipove iz matematike.

Takmičenje se odvijalo u organizaciji firme Dika Meklanda. On je jedan od najprodavanijih svetskih autora iz oblasti kompjutera i bavi se konkretno fotošopom. Njegova firma organizovala je takmičenje na temu tehnika fotošopa, ilustratora i posebna kategorija takmičenja gde je mogao da se koristi bilo koji softver. Upravo u toj kategoriji okušao se Saša Popović i osvojio prvu nagradu.

Profesor informatike, Saša Popović Profesor informatike, Saša Popović

Za City radio Saša Popović govorio je o konkursu i daljim planovima da učenicima omogući efikasnije učenje putem interneta, o tome šta je podrazumevalo takmičenje, ali i o tome kako će zapravo svoju nagradu iz Amerike, na neki način, sam morati da plati.

„Trebalo je da napravimo jedan video trening na engleskom i da ga postavimo na Youtube. To su kasnije vrhunski i svetski priznati stručnjaci pregledavali i ocenjivali. Prva nagrada, koju sam osvojio, je paket softvera i programa za video treninge, dakle oprema, koju ću nadam se uskoro dobiti. Treba samo da obezbedim sredstva za plaćanje carine koja iznosi 150 000 dinara. Ja taj novac trenutno ne mogu da obezbedim, a država nije spremna da izađe u susret. Sada tražim načine da obezbedim novac kako bi ta oprema što pre stigla u Srbiju i da nastavim sa daljim radom“, rekao nam je Saša Popović.

Pre tri godine Saša Popović napravio je pravi bum omogućivši osnovcima da se putem interneta potpuno besplatno pripreme za prijemni ispit iz matematike. Bili su mu zahvalni i deca i roditelji. Od tada do danas Saša Popović usavršavao je tehnike za video produkciju i fotošop jer upravo u fotošopu izrađuje tutrijale iz matematike.

 „Moja osnovna ideja bila je da to bude samo na Youtubu. Ja predajem informatiku u osnovnoj školi i primetio sam da deca svoje slobodno vreme provode upravo na Youtube-u ili Facebook-u. Tako sam došao na ideju da materijal koji im je potreban za pripremu završnog ispita, a govorim o osmacima, plasiram tamo gde oni provode najviše vremena,“ priseća se Saša.

Saša Popović je zatim sa klipova, koji su inače i dalje na Youtubu, prešao na izradu sajta na kojem je sve sistematski uređeno, samo da deca uče, i to slobodno!

„Posle nekoliko godina rada pojavila se potreba da se sistematski urede ti klipovi po temama, nastavnim celinama. Tako je Youtube postao nefunkcionalan za snalaženje i ja sam napravio sajt gde mogu vrlo lako da dođu do željenog materijala“, kaže Saša.

Saša se tu ne zaustavlja – šta više sprema još jedno iznenađenje za roditelje i đake.

„Ideja mi je da na sajtu ucislobodno.com koji sam otvorio za spremanje tog završnog ispita otvorim i Prvu besplatnu online akademiju u Srbiji“, otkrio nam je Saša Popović.

Saša je zbog svega što je uradio dobio veliku zahvalnost pre svega roditelja jer spremajući na ovaj način prijemni ispit deca ne moraju da plaćaju privatne časove.

„Upravo taj problem roditelja sam hteo da rešim ili bar ublažim, jer oni neretko izdvajaju velike sume novca za časove i pripremu osmaka za taj završni ispit. Pored ovog mog projekta mislim da sam uspeo ili sasvim ili bar da umanjim troškove“, kaže Saša.

Saša Popović smatra da je ovakav način rada i prepreme učenika za ispite budućnost i da može dati rezultate.

„To je novina u obrazovanju koju zastupaju velike svetske kompanije kao što su MICROSOFT, GOOGLE, kompanije koje kreiraju taj virtuelni svet u kome zapravo živimo. Moja predviđanja su da će za 10-15 godina obrazovni sistem izgledati potpuno drugačije od ovog starog sistema koji je predviđen za period predindustrijskog društva. Sa novim tehnologijama i svetom u kome živimo promena obrazovnog sistema je neophodna u smislu metoda, načina i svega što nosi moderno tehnološko društvo“, kaže Saša Popović.

On još dodaje da 10 najtraženijih zanimanja danas, nije ni postojalo 2004. godine, a da obrazovni sistem mora biti jako fleksibilan i unapređen da bi mogao da isprati novine.

Zato je ovakav vid učenja, odnosno, video trening - budućnost, zaključuje Popović.

O Saši Popoviću

Profesor informatike, Saša Popović Profesor informatike, Saša Popović

Rođen u Nišu 1978. godine, gde je završio srednju školu i diplomirao na Elektronskom fakultetu. Trenutno je zaposlen kao nastavnik informatike i računarstva u dve niške osnovne škole Branko Radičević i Dušan Radović u Nišu. Radi na projektima i programina koji imaju za cilj primenu informacionih tehnologija u obrazovanju. Autor je i realizator jednog od programa stalnog stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju. Učenicima osnovnih škola najpoznatiji je po projektu „YouTube priprema osmaka za završni ispit“ http://www.youtube.com/user/profesortube pomoću koga je uspeo da za završni ispit iz matematike pripremi preko 10.000 učenika.


Izvor: City radio