PDIS Naslovna
Отклонити препреке како би информатика постала обавезан предмет PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao ПДИС ИНФО   
nedelja, 21 avgust 2016 14:59

Министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић састао се  са председником Националног просветног савета проф. др Александром Липковским.

На састанку одржаном јуче у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, министар Шарчевић је исказао спремност да се интензивира сарадња са НПС-ом, за добробит и ученика и наставног кадра.

Министар је изразио жаљење што НПС није усвојио предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја о увођењу информатике као обавезног предмета у основне школе.

Министар Шарчевић је нагласио да је неопходно што пре отклонити препреке како би информатика постала обавезан предмет.

Проф. др Александар Липковски истакао је да је боља сарадња са Министарством приоритет  НПС-а и позвао министра Шарчевића на прву седницу тог тела у септембру.

 
Пријава за приступ онлајн подршци за реализацију нових наставних програма PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 
PDIS - NPP
Napisao ПДИС ИНФО   
nedelja, 21 avgust 2016 14:20

Пријава за приступ онлајн подршци за реализацију нових наставних програма

Пријава за приступ онлајн подршци за реализацију нових наставних програма

Од 1. септембра 2016. биће у примени нови наставни програми изборних предмета „Од играчке до рачунара“ и „Информатика и рачунарство“ у основној школи и „Рачунарство и информатика“ у гимназији и средњим стручним школама за профиле који овај предмет изучавају само у првом разреду 2 часа недељно. У циљу размене искустава, наставних материјала и литературе, примера добре праксе, савета стручњака и креатора нових наставних програма, биће организована подршка на мудл-платформи МПНТР-а: http://moodle.mpn.gov.rs/

За учешће у раду ове групе неопходан је упис на курс „Подршка у примени нових наставних програма“.

Наставници који из ранијег периода већ имају налог на сајту  http://moodle.mpn.gov.rs/ биће уписани када на адресу Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli пошаљу захтев за приступ са мејл адресе под којом су пријављени на овом сајту, а у којем ће навести своје корисничко име и захтев за упис на курс подршке.

Наставници који нису до сада имали налог биће уписани убрзо након што попуне пријаву за приступ онлајн подршци за реализацију нових наставних програма предмета „Од играчке до рачунара“ и „Информатика и рачунарство“  у основној школи и „Рачунарство и информатика“ у гимназији и средњим стручним школама.

 
НПС није усвојио предлог Министарства да информатика и рачунарство постане обавезни предмет у основној школи PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao ПДИС ИНФО   
nedelja, 21 avgust 2016 11:01

Национални просветни савет, на данашњој седници није усвојио предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја да „Информатика и рачунарство“ постане обавезни предмет у основној школи од ове школске године.

Током дискусије, чланови Националног просветног савета изнели су потпуно различита мишљења о предлогу Министарства – од потпуне подршке до одређених резерви.

Иако су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и представници Министарства за телекомуникације образложили  предлог и дали одговоре по питању техничких услова, обучености наставника и временске динамике промена, НПС није прихватио предлог да ученици од петог до осмог разреда имају информатику и рачунарство као обавезни предмет.

Предлог за увођење информатике као обавезног предмета добио је подршку великог броја компанија из ИКТ сектора.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја изражава жаљење, због данашње одлуке о НПС да се не усвоји предлог промене статуса „ Информатике и рачунарства“  из изборног у обавезни предмет.

ПРЕДЛОГ НАСТАВНИХ ПРОГРАМА КОЈЕ ЈЕ НАПРАВИЛА РАДНА ГРУПА МПНТР

27. јуна НПС је разматрао предлоге наставних планова и програма предмета:
Предлог наставног плана који је предвиђао да уместо „Техничког и информатичког образовања“ предмет поново буде „Техничко образовање“, а да „Информатика и рачунарство уместо изборног буде обавезан није добио подршку НПС-а већ је само предлог наставног програма предмета „Информатика и рачунарство“ усвојен за изборни предмет.
Опис читавог предлога доступан је на goo.gl/BX3yMN

НПС је, данас усвојио нове наставне програме за изборни предмет „Од играчке до рачунара“ и „Информатика и рачунарство“ у основној школи, као и за обавезни  премет „Рачунарство и информатика“ у гимназији, као и  за први разред у средњим стручним школама.

Да би се примењивали од 1. септембра 2016. неопходно је да буду објављени од стране МПНТР што ће бити учињено током лета.
 
 
Уклонити препреке да информатика постане обавезан предмет PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 8
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao ПДИС ИНФО   
petak, 19 avgust 2016 11:43

"Уклонити препреке да информатика постане обавезан предмет"

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је неопходно што пре отклонити препреке како би информатика постала обавезан предмет у школама.

PC_Ucionica_deca

Шарчевић се у Министарству просвете састао се са председником Националног просветног савета (НПС) Александром Липковским и исказао спремност да се интензивира сарадња са НПС-ом, за добробит и ученика и наставног кадра.

Министар је изразио жаљење што НПС није усвојио предлог Министарства о увођењу информатике као обавезног предмета у основне школе, наводи се у саопштењу министарства просвете.

Липковски је истакао да је боља сарадња са министарством приоритет НПС-а и позвао Шарчевића на прву седницу тог тела у септембру.

 
Informatika 2016 PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 5
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao PDIS INFO   
ponedeljak, 15 avgust 2016 13:30

Informatika 2016

 
2016 PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 8
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao PDIS INFO   
nedelja, 14 avgust 2016 11:51

NPS_160627

 


Strana 1 od 10
joomla templateinternet security reviews
Technology template by best internet security