PDIS Naslovna
Eвропска награда Далибору Тодоровићу наставнику ИКТ из Ниша PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Takmičenja - Takmičenja - Razno
Napisao ПДИС ИНФО   
ponedeljak, 24 oktobar 2016 23:32

Eвропска награда Далибору Тодоровићу наставнику ИКТ из Ниша

22.10.2016 Младен Јовановић

Далибор Тодоровић, професор информатике и рачунарствa, је још један од вредних просветних радника који је добио високо признање за свој рад.

Далибор Тодоровић добитник награде eSkills for Jobs 2016Далибор Тодоровић добитник награде eSkills for Jobs 2016

Иако своју норму остварује предјући у две нишке основне школе и једној ван Ниша, то му није представљало проблем да се перманентно стручно усавршава, напредује, учествује у бројним међународним пројектима и остварује запажене резултате на домаћим и међународним такмичењима и конкурсима са својим ученицима.

Последње у низу признања за професора Тодоровића стигло је ових дана из Братиславе. Награда "eSkills for Jobs 2016 - Outstanding digital skills developer" додељују се за изузетно залагање у развоју дигиталних компетенција ученика. Додељује се на престижној „eSkills“ конференцији ("Europe in Digital Era" - Where skills are making the difference), која је ове године одржана у главном граду Словачке, која тренутно председава Европском унијом.

• На почетку самог разговора и искрене честитке замолили смо професора Тодоровића да нам мало детаљније објасни о каквој се награди ради.

Ради се о првој награди у оквиру такмичења eSkills for Jobs 2016. Такмичење се одвијало у три категорије: Young digital talent, Outstanding digital skills developer и Innovative App developer. Категорија у којој сам учествовао и у којој је једино и било могуће учешће за мене је Outstanding digital skills developer.

Право учешћа имали су наставници уписани на курс Developing Digital Skills in your Classroom у организацији European Schoolnet Academy. На крају овог курса од полазника се тражло да припреме коначан пројекат - лекције које се могу доставити у оквиру eSkills for Jobs 2016 наградног такмичања које је део кампање Европске комисије eSkills for Jobs.
Да би послали видео, наставници су морали да успешно заврше курс. Ако сте сматрали да можете доказати изузетну употребу ИКТ-а у настави, иновативан начин развијања компјутерских вештина ученика и крос-курикуларни приступ у подучавању дигиталних вештине требало је израдити троминутни видео који представља лекцију или активност која се фокусира на развој дигиталне способности ваших ученика.

• Колико је било учесника на конференцији, из којих земаља су долазили конкурентни за признање у категорији у којој сте ви учествовали?

Конфереција "Europe in Digital era" је организована од стране DIGITAL EUROPE и  European Schoolnet -а у сарадњи са IT Association  Словачке. Она је последња и серији конференција организованих од стране Европске Комисије овога пута под покровитељством Словачке као председавајућом земљом Европске Уније под овим логом у оквиру кампања eSkills Weeks (2010. и 2012.) и eSkills for Jobs (2014-2016.). Конференција је одржана 17. и 18. октобра 2016. у Братислави и окупила је више од 200 учесника различитих интересних група, креатора политике, пословних лидера и стручњака који су расправљали на тему како дигиталне технологије трансформишу наше животе темпом никада виђеним до сада.  Ова дигитална трансформација која је у току ослања се на доступност одговарајућих дигиталних вештина за све грађане, од најмлађих до најстаријих, и на то какав ће позитиван утицај стицање таквих способности имати на проналажење посла, смањење незапослености и интеграцију свих грађана у дигитално друштво.
Конкуренти за признање у категорији у којој сам ја учествовао су из различитих европских земаља а међу њима и неколико њих из наше земље.

• Молим Вас да појаснимо нашим читаоцима која је процедара за учешће на „eSkills“-у и који су критеријуми морали да се испоштују за учешће на конкурсу.

На конкурсу су могли да учествују само они наставници који су успешно завршили онлајн курс Developing Digital Skills in your Classroom у организацији European Schoolnet академије. Курс је трајао седам недеља, од 4. априла до 22. маја 2016. године. Састојао се од шест модула и једног додатног модула за завршне активности. Након сваког модула учесници су имали задатке које су морали да одраде и тест који су морали да положе да би прешли на наредни модуо.

Сам курс је организован тематски по областима дигиталних компетенција које су битне на свим нивоима основног и средњег образовања. Курс је имао за циљ да упозна наставнике како да развију низ дигиталних вештина и упозна их са алатима и ресурсима који су им на располагању. У шест модула се најпре истражује дефиниција и улога ових компетенција уопште, а затим се акценат ставља на одређеним подручјима вештина и како да се оне развију у учионици.
На крају курса, као финалну активност, наставници су морали да у Learning designer-у,  посебном софистицираном алату за израду сценарија часа који је развио Лондонски институт за образовање, дизајнирају лекције које се фокусирају на развој низа дигиталних вештина употребом иновативних алата. Лекције се затим размењују и ради се тзв. peer review односно оцењују се од стране европских колега. Ваша лекција добија три оцене, од троје учесника по једну. Сваки учесник је имао обавезу да прегледа и да конструктивно оцени три сценарија која су му додељена, а цео процес оцењивања није анониман већ потпуно транспарентан.

• Сигурно је да иза ове награде стоји огроман рад на пројектима, не само рад на часовима у школи. Па хајде да набројима домаће и међународне пројекте у којима сте учествовали.

Заиста су бројни домаћи и међународни пројекти у којима сам учествовао са својим ученицима. Од новијих, две године за редом, 2013. и 2014. добијали смо награгу на националној смотри кратког ђачког филма "ФИЛМић". Посебно ми је драго учешће у националном пројекту дигитализације културне баштине Србије  - "Виртуелни завичај" у коме су моји ученици учествовали са чак 15 радова па смо поред друге и треће награде добили и награду за изузетан допринос овом националном пројекту. Затим прва награда на такмичењу у Румунији "Take attitude" у категорији "Think, reuse, create" прошле године. Такође смо прошле године добили две Националне и једну Eвропску Oзнаку квалитета за eTwinning пројекте која представља званичну потврду да су све активности на пројекту и квалитет рада на највишем европском нивоу. И ове године смо учествовали у више  eTwinning пројеката па очекујемо признања и за њих јер су већ награђени у партнерским земљама. Ученици моје школе су под менторством колеге Александра добили недавно два значајна признања - другу награду на конкурсу "Буди као Тесла" и прву награду у категорији креативог едукативног филма "Мinecraft у образовању" на шта смо такође сви поносни. Поред тога учествујемо и на конкурсима и активностима које се баве промоцијом СТЕМ групе предмета (науке, технологије, инжењерства и математике), организујемо и посећујемо догађаје из ове области покушавајући да повежемо оно што се учи у школи са реалним светом који нас окружује и на тај начин помажем ученицима у професионалној оријентацији на прелазу у средњу школу.

• По Вашим сазнањима, шта је било пресудно за добијање награде.

Верујем да је то била испуњеност свих услова конкурса као и квалитет лекција. Представница Microsoft-a, који је спонзор прве награде у овој категорији, на свечаној церемонији проглашења победника дословно је рекла да је пажљиво прегледала видеа свих учесника и да може са сигурношћу рећи да наставник који је направио овај видео одлично обавља свој посао. Надам се да заиста и мисли тако.

• У времену када се борба да информатика и рачунарство коначно заузму место у просветном систему Републике Србије као обавезан предмет, сигурно да ће ово признање само допринети Вашој борби да предмет који предајете то и постане.

Ја се већ годинама институционално залажем за промену статуса предмета који предајем као члан Педагошког друштва информатичара Србије. У оквиру овог друштва члан сам радне групе за израду предлога образовних стандарда за предмет Информатика и рачунарство за основну школу, члан комисије за уџбенике за предмет Информатика и рачунарство и  координатор Радне групе ПДИС-а за наставне планове и програме за основне школе за израду предлога нацрта оквира предметног курикулума информатике и рачунарства за други циклус основног образовања. Такође сам био и члан Радне групе Министарства просвете за редефинисање информатичких садржаја.

Пренећу само неке закључке са ове eSkills конференције на највишем нивоу на којој сам имао част да присуствујем - дигиталне вештине морају бити основне вештине попут читања и писања, не смеју се поставити као опционе већ морају бити обавезне, а наставници су управо они који имају највећи значај у томе, који могу донети кључне промене у друштву и од којих зависи будућност дигиталног пејзажа Европе.

 
Укида се један час физичког, од септембра информатика обавезна PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao ПДИС ИНФО   
nedelja, 23 oktobar 2016 23:21

Укида се један час физичког, од септембра информатика обавезна

октобар 21 13:57 2016

Од идуће школске године ученици основних школа свакодневно ће се бавити спортом и то не само кроз часове физичког већ и увођењем спортских активности.

SARCEVIC-10-2508-2016То најављује министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је за “Данас” изјавио да два часа физичког васпитања остају обавезна у недељном распореду, а изабрани спорт, познат и као трећи час физичког васпитања, биће укинут.

Уместо тога, уводе се спортске активности три пута недељно од по пола сата (укупно час и по недељно) и то у данима када нема обавезног предмета физичко васпитање.

“То неће бити у форми класичног часа, јер покушавамо да уведемо нешто што неће бити додатно оптерећење за ученике. Спортске активности се могу изводити у међусмени, на великим одморима, ако је лепо време могу се организовати турнири… У сарадњи са Друштвом педагога физичке културе разрадићемо целу идеју, а очекујемо и предлоге школа. Ми ћемо школама понудити неколико модела, али ће оне имати слободу да саме осмисле како ће то спровести у пракси. Ако буде новца покушаћемо већ од наредне школске године да вратимо целодневне спортске дане и да другачије планирамо школски календар”, каже Шарчевић, напомињући да су бројни спортски савези исказали жељу да се укључе и помогну, као и да ће Министарство просвете сарађивати са министарствима здравља и омладине и спорта.

Министар каже да су спорт, информатика и дуално образовање кључне теме о којима се недавно разговарало на конференцији министара образовања у Кини и да Србија хвата корак са развијеним светом.

“Изабрани спорт тренутно има статус обавезног изборног предмета и он се посебно оцењује, што је нелогично. Показало се да тај предмет није оправдао очекивања и да избор постоји само формално. Нашли смо боље решење да тај један час оставимо информатици, која ће од септембра бити обавезна, а да други час информатике буде кроз наставу техничког”, објашњава Шарчевић.

Он каже да ће већ од идућег полугодишта ђаци од првог до четвртог разреда основне школе почети са свакодневним физичким вежбањем и подсећа да се сличан пилот пројекат већ спроводи у једном броју основних школа.

Министар наглашава да ће све школе бити обавезне да организују спортске активности за своје ученике, а од родитеља очекује да као контролори буду партнери Министарству просвете у том послу.

Шарчевић истиче да ће бити припремљено и упутство директорима школа о издавању сала за физичко, како се убудуће не би дешавало да родитељима кажу да немају термина за спортске активности ученика, а сале издају трећим лицима и тако стичу ванредне приходе. Сале ће, ипак, моћи да се издају, али тек после девет сати увече – истиче министар.

 
Позив на акредитоване семинаре у јесењем термину 2016 PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
PDIS - Seminari
Napisao ПДИС ИНФО   
nedelja, 23 oktobar 2016 23:04

Позив на акредитоване семинаре у јесењем термину 2016

logo_Abakuslogo_OMCK

Поштоване колеге,

Центар за унапређење наставе „Абакус“ и Образовно-методички центар „Катедра“ и ове школске године организују акредитованe електронскe семинарe. Понудили смо Вам 8 акредитованих стручних семинара различитих компетенција и трајања. Електронски део семинара се реализује на образовном порталу где се налази и прјавни формулар на наше семинаре: http://www.elektronskiseminari.edu.rs/. Почетак семинара: 24. октобар 2016. године

Пријаве на семинаре су отворене!

Пријаве на семинаре су отворене електронским путем. Након пријаве контактираћемо Вас о начину плаћања котизације и приступним параметрима. За групне пријаве одобравамо попуст, а колегама омогућавамо и плаћање котизације у ратама.

Пријавни формулар доступан на сајту www.elektronskiseminari.edu.rs.
Директан линк ка формулару је: https://goo.gl/forms/rIVKTOOZpvt77Yb13

У име Центра Абакус и ОМЦ Катедра, желимо Вам успешну школску годину!

Контакт – организација семинара:
Горан Станојевић, 064/809-0630
мејл: centarabakus
Центар за уанпређење наставе „Абакус“ – Београд

Рачуноводство, питања око котизација и плаћања:
Вишња Исидора Дивилд Жежељ, 062/288-222,
мејл: katedra.seminari
Образовно – методички центар „Катедра“ – Нови Сад

 
BRAVO! Niški nastavnik pobednik prestižnog evropskog takmičenja (VIDEO) PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Takmičenja - Takmičenja - Razno
Napisao PDIS INFO   
četvrtak, 20 oktobar 2016 11:27

BRAVO! Niški nastavnik pobednik prestižnog evropskog takmičenja (VIDEO)

Niške Vesti | Maja Vodeničarski | 18.10.2016. 11:10

Niški profesor informatike Dalibor Todorović, koji predaje u Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" juče je dobio prestižnu evropsku nagradu u Bratislavi. Prvo su čestitale kolege, među prvima oni iz njegove zbornice, prednjači Aleksandar Stojković koji je sa ovim niškim profesorom već sarađivao na mnogim projektima u kojima su učestvovali i đaci a koji su često bili nagrađivani.

BRAVO! Niški nastavnik pobednik prestižnog evropskog takmičenja (VIDEO) Foto: Dalibor Todorović

Ova nagrada spada u kategoriju "eSkills for Jobs 2016 - Outstanding digital skills developer" koja se dodeljuju za izuzetno zalaganje u razvoju digitalnih kompetencija učenika. Dodeljuje se na prestižnoj eSkills konferenciji ("Europe in Digital Era" - Where skills are making the difference), ove godine u Slovačkoj jer ona sada predsedava Evropskom unijom.

14731099 698286706994446 8506737754066312539 n

"Nagradu prihvatam ne kao pobednik na ovom takmičenju, već kao zvanično priznanje za moju dugogodišnju institucionalnu i samostalnu borbu i nastojanje za razvijanje ne samo digitalnih, već svih ključnih kompetencija učenika za 21. vek", kaže Todorović za Niške Vesti.

Todorović je jedan od niških nastavnika koji su završili MOOC (Developing digital skills in your classroom) kurs "Razvoj kompjuterskih veština u svojoj učionici" i dostavili lekciju ili aktivnost koja se fokusira na razvoj digitalnih veština svojih učenika.

Kolege imaju samo reči hvale za nastavnika Todorovića.

"Lepa je vest da je moj kolega iz škole dobio evropsku nagradu eSkills for Jobs  2016 u Bratislavi. Zbog njega smo i mi kolege srećni, jer njegov primer pokazuje da radimo pravu stvar i da smo na dobrom putu. Mi smo radili mnoge projekte zajedno sa učenicima i često dobijali nagrade i priznanja. Ovo je dokaz da se vredan rad i briga za dečije znanje uvek isplati", kaže Stojković za Niške Vesti.

U Bratislavi su dodeljene nagrade osobama sa visokim nivoom digitalnih veština i pismenosti na evropskom nivou.

"U četvrtak 20. oktobra u niškoj Osnovnoj školi "Sreten Mladenović Mika" od 12 sati organizujemo CODEWEEK gde ćemo predstaviti naše nagrađene filmove, nastavnike i decu koja učestvuju u projektima ali i koja svakodnevno vredno rade. Svi ćemo probati da se igramo kodiranja i Minecraft, dođite i vi?", poziva na druženje nastavnik Aleksandar Stojković.

Čestitke, nastavniku Todoroviću upućuje i redakcija Niških Vesti.

 
Let’s code toghether 2016 - Blace PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
PDIS - Strategija2020
Napisao PDIS INFO   
četvrtak, 20 oktobar 2016 11:03

Let’s code toghether 2016 - Blace

22

Evropska nedelja programiranja („Europe Code Week“) počela je da se obeležava 2013. godine na inicijativu mladih savetnika Evropske digitalne agende, sa idejom da se programiranje učini vidljivijim, dostupnijim, da se pokaže mladima i starijima kako ideje oživljavaju upotrebom kodova, da se demistifikuju ove veštine i okupe motivisani ljudi da uče zajedno.

U okviru obeležavanja Evropske nedelje programiranja - EU Code Week , učenici II/4 imali su priliku da se bliže upoznaju sa ovom tematikom , pod nazivom “Let’s code toghether”. Ideja je bila da se realizuje korelacija dva predmeta i dve starosne grupe učenika, u realizaciji jedne veoma zanimljive priče.

Suština događaja  je bila da učenici osmog razreda zajedno sa nastavnicom Nevenom Pešić (realizator 1), predstave  osnove  programiranja  učenicima drugog razreda kroz jednostavne programe i na taj način su bili njihovi mentori(i vođe timova) u okviru jednosatnog druženja.  Osnovni zadatak  je bio da učenici drugog razreda na jednostavan i zabavan način zapamte osnovne reči iz engleskog jezika (čiji je nastavnik Katarina Mihajlović – realizator 2), a uspešno su ga realizovali vođe timova – učenici osmog razreda, koji su i članovi informatičke i filmske sekcije.

 
Poseta Ministra Mladena Šarčevića 2016 PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Takmičenja - Takmičenja - Tesla info kup
Napisao PDIS INFO   
ponedeljak, 17 oktobar 2016 11:04

Poseta Ministra Mladena Šarčevića 2016

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas, 15.10.2016. godine, Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" u Nišu i upoznao se sa uslovima rada i ostvarenim rezultatima ove obrazovno-vaspitne ustanove.

Nebojša Sokolović, direktor škole „Nikola Tesla" predstavio je, na sastanku kojem su prisustvovali i predstavnici IT kompanija sa kojima škola ima saradnju, novi obrazovni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija, i takmičenje iz informacionih tehnologija Tesla Info Kup saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Sokolović je istakao da je novi obrazovni profil nastao kao posledica potrebe tržišta rada.

Ministar Šarčević upoznao je prisutne sa planovima Ministarstva na razvoju obrazovanja u oblasti informacionih tehnologija. „Osim uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u osnovnu školu, plan upisa u srednje škole više će biti orjentisan na IT sektor, dok će se povećati i upisne kvote na fakultetima u ovoj oblasti”, rekao je ministar.

„Važno je da školujemo decu za život, a ne za biro rada. Upravo to Ministarstvo ima u vidu kada insistira na dualnom obrazovanju. Da bi zadovoljili potrebe privrede i investitora za kvalifikovanom radnom snagom, Ministarstvo je spremno za brzu utakmicu”, poručio je ministar – prenosi Tanjug.

 


Strana 1 od 15
joomla templateinternet security reviews
Technology template by best internet security